pieczenie kaczki

Tysiące twarzy, setki miraży...

Temat: Kaczka pieczona.
...gęsi]w gęsiarce i krótko obsmażyć kaczkę z każdej strony.Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do ok180 stopni,podlać odrobiną wody[pół szklanki]i dusić pod przykryciem około 40 min do godziny-zależy od wielkości ptaka.Wyłączyć piekarnik na 1-1,5 godz zostawiając w nim kaczkę.Po tym czasie powinna już być prawie miękka.Włączyć piekarnik,odkryć ptaka i piec do zrumienienia skórki[ok 40 min]Do pieczenia kaczkę układamy na grzbiecie i nie przewracamy w trakcie.Podczas duszenia kontrolujemy proces i w razie potrzeby uzupełniamy wodę[małymi porcjami] Podane czasy proszę traktować orientacyjnie-ja robię na oko. Podawać z brusznicami-smacznego
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1996



Temat: Święta Wielkanocne!
...całości, może być w połówkach - ilość w zależności od tego czy lubimy cebulkę smażoną czy nie) i pokrojoną 1 pomarańczę umieszczamy we wnętrzu kaczki. Do środka wkładamy też podroby - serducho, żołądeczek, nereczki itd...) Otwór spinamy lub zszywamy . Ptaka układamy w brytfance na plasterkach pomarańczy, podlewamy filiżanką soku pomarańczowego lub brzoskwiniowego. Wstawiamy do piekarnika 175 st. C i pieczemy 1 i 3/4 godziny. Po 45 min pieczenia kaczkę obracamy i od czasu do czasu smarujemy miodową pomadą (ja mieszam sok pomarańczowy lub pomarańczowo-brzoskwiniowy z miodem - ilość soku i miodu do smaku). Na 15 min przed końcem pieczenia dodajemy plasterki pomarańczy. Temperaturę zwiększamy do 225 st. C, aby kaczka ładnie się przyrumieniła. Wyjmujemy. Wywar przecedzamy, mieszamy z bulionem, gotujemy. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Doprawiamy ostatecznie solą i...
Źródło: camperteam.pl/forum/viewtopic.php?t=4181


Temat: "Zimny"Lech
Proponuje również zakaz zamawiania pieczonej Kaczki na terenie Polski :P Ja bym zabronił jedzenia kaczki na zimno.Z drugiej strony sam fakt pieczenia kaczki w kontekście tych wydarzeń zakrawa na zamach stanu.
Źródło: forum.pclab.pl/index.php?showtopic=610168


Temat: czy gotowanie jest wyrazem miłości
...wartoscia wieksza jest zadowolona kobieta a nie pelna piwnica , zetakim truizmem polece.b Ze zdumiewającym zapałem jednak dowodzisz, że ta piwnica zawsze u Ciebie jst pełna. Ta metaforyczna i ta realna. Bo kaczka w piecyku i 200 słoików buraczków to nie jest standard przeciętnej polskiej rodziny, z powodów wielu. Męczeństwo pewnie nie, ale tworzenie wizerunku to już jest na pewno. Wizerunku pani domu, która, aczkolwiek inteligenta i wyzwolona, to piecze kaczkę i trzaska 200 słoików buraczków i widzicie, jak to nic nie kosztuje? Kaczka kosztuje całkiem sporo...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=65902


Temat: Kaczka z jabłkami i śliwkami*
...Do brytfanki wlewamy filiżankę wrzątku i układamy kaczkę, którą polewamy rozpuszczonym masłem. I tutaj są dwie szkoły. Jedna zaleca kłaść ptaka piersią w dół i obracać co pół godziny, a druga ułożenie jej na grzbiecie i tak piec przez cały czas. Ja wyznaję tę drugą metodę, polewając kaczkę podczas pieczenia wytworzonym sosem. Brytfankę wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i po 15 minutach obniżamy temperaturę do 180 st. Czas pieczenia kaczki zależy od jej wagi i czy jest już upieczona sprawdzamy nakłuwając najgrubszą część uda szpikulcem lub widelcem. Jeśli lekko wchodzi, a z kaczki wypływa klarowny sos - jest upieczona. Można podając ją podzielić na porcje i obłożyć nadzieniem albo podzieloną położyć na nadzieniu. Sos pieczeniowy podajemy oddzielnie w sosjerce, niczym nie przyprawiony, jedynie połączony ze smakowitym osadem pieczeniowym. Kliknij,...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=30704


Temat: [Polska] Jak przyrządzić królika
...i dodać trochę gałki muszkatołowej. Jabłka i gruszkę umyć pokroić na małe kawałki. Śliwki dokładnie umyć przekroić na pół,wyjąć pestki,pokroić na niewielkie kawałki.To samo robimy z winogronami. Owoce wymieszać z pozostałym winem i roztartymi przyprawami. Napełnić kaczkę owocowym farszem,skórkę spiąć wykałaczką.Ułożyć na natłuszczonej blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200.Piec ok 1,5 godz. W połowie pieczenia kaczkę podlać jabłkowym sosem i co jakiś czas podlewać wytwarzającym się sosem. Przybrać natką. ("Kuchnia Polska") Proszę o oddawanie głosów na ten przepis : http://www.knorr.pl/index...e=64&recipe=324 A co do królika to proszę o propozycje przyrządzenia ......
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3344


Temat: Pierogi
...mąk bo sama razowa źle się zlepia ).Dodać szczyptę soli i 2 łyżki oleju .Zaparzyć mąkę wrzącą wodą .Wyrobić ciasto. Podzielić je na 12 części. Każdy kawałek rozpłaszczać na okrągły placuszek. Nałożyć po 2 łyżeczki farszu. Zlepiać pierogi. Układać na wysypanej mąką tacce. Na patelni rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Na gorący kłaść pierogi. Smażyć po 2 minuty z każdej strony. Ja podaje te pierogi z sosem od pieczenia kaczki i kapustą czerwoną z żurawiną , lub inną surówką . Można oczywiście podać pierożki okraszone tak jak każde inne , ale warto odłożyć sobie trochę sosu od
Źródło: garkulinar.jun.pl/viewtopic.php?t=83


Temat: Czarna kaczka - co z nią zrobić?
...z zewnątrz i od środka solą, pieprzem i 1/2 łyżki majeranku, odstawić na 30 min. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w plasterki, dodać sól, pieprz, cukier, majeranej, bułkę tartą, żurawinę i całość delikatnie wymieszać. Kaczkę napełnić farszem i starannie zaszyć. Dno brytfanny posmarować olejem, ułożyć kaczkę, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*C i piec około 80 min. W trakcie pieczenia kaczkę polewać wytworzonym sosem i kilkakrotnie obrucić. Przepis na Kaczkę w pomarańczach podam później, jak uśpie Jasia
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=8291


Temat: Sos z czarnych porzeczek
Składniki: 200 g czarnych porzeczek 200 ml bulionu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 50 ml malagi 2 łyżki sosu z pieczenia kaczki 1 łyżeczka tymianku cukier Jak przyrządzić: Porzeczki oczyścić, opłukać, zalać bulionem, malagą, dodać 1 łyżkę cukru, tymianek i koncentrat pomidorowy. Gotować 15 minut, przetrzeć, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Przed podaniem dodać sos z
Źródło: forum.wineport.pl/viewtopic.php?t=169


Temat: Dania miesne
Pieczona kaczka z jabłkami i sosem rodzynkowym Składniki: Kaczka surowa - 1 szt. Jabłka (obrane, pokrojone w cząstki, skropione cytryną)- 0,5 kg Obierki z jabłek Olej słonecznikowy - 50 ml Bulion drobiowy Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, cukier Sos rodzynkowy: Rodzynki sparzone w białym winie - 200 g Sos z pieczenia kaczki - 300 ml Karmel brązowy (upalony cukier) z winem - 100 ml Miód pszczeli Sposób przygotowania: Wypatroszoną i umytą kaczkę nacieramy przyprawami i nadziewamy obierkami z jabłek oraz majerankiem. Pieczemy ok. 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do 180ºC, polewając sosem przygotowanym z miodu, wina i bulionu. Po upieczeniu studzimy, wyciągamy obierki, luzujemy z kości, a następnie układamy na...
Źródło: samotni.fora.pl/a/a,222.html


Temat: Jajka Smoków
To są smoki proponowane mogą kiedyś wejść w obieg ale to kiedyś i nie wszystkie mogą wejść! łee...mój tata ma imieniny i rodzinka się zwali i moja mama piecze kaczkę i zapach po domu się roznosi
Źródło: forum.simy.focus.pl/index.php?showtopic=8522


Temat: Kaczka a l'orange
...z octem, wystarczy łyżka na litr wody), następnie przekładamy do naczynia z bardzo zimną wodą na 20 minut. Dokładnie osuszoną, nacieramy wewnątrz solą zmieszaną ze zmielonym pieprzem, sokiem z 1/2 cytryny oraz bardzo drobno posiekaną skórką (tylko pomarańczową, bez białego albeda) z 1/2 pomarańczy. Tak spreparowaną kaczkę smarujemy roztopionym masłem, układamy w brytfance i wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180 - 190 st. W czasie pieczenia kaczkę często polewamy sosem własnym i od czasu do czasu łyżką białego wina. Gdy kaczka gotowa po 1,5 - 2 godz. pieczenia (widelec lekko wchodzi w najgrubszą część uda i po nakłuciu wypływa klarowny sok), dzielimy ją na porcje. Ja, niestety nie umiem inaczej dzielić tego ptaka, jak na 4 części, bez kości. To znaczy odfiletowuję od kości piersi z chrupiącą skórką i udka (resztę pozostawiając na jakąś potrawkę albo do...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=29727


Temat: Święta Wielkanocne!
...przepis na kaczkę z jabłkami Kaczkę po umyciu i wytarciu w środku ręcznikami jednorazowymi, posypać solą pieprzem i majerankiem w środku i na zewnątrz. NIech troszkę poleży. Następnie obrać kwaśne jabłka {szara lub złota reneta}, podzielić je na ćwiartki lub ósemki. Napakować jabłkami kaczkę, zaszyć lub spiąć, włozyć do odpowiedniego naczynia i wstawić do gorącego piekarnika. Od czasu do casu polewać sosem powstałym z pieczenia kaczki. Mozna podlać troszkę wodą w zależności od ilości sosu. Ja w połowie pieczeni wrzucam jabłuszka obok kaczki. Zyczę smacznego Basia
Źródło: camperteam.pl/forum/viewtopic.php?t=4181


Temat: Dam ci serce szczerozłote
...miodu sprzedajemy jabłka i orzechy włoskie. Po ojcu odziedziczył Janek miłość do ptaków. W gospodarstwie Dziżów są aż trzy bocianie gniazda i trzy domki dla sów: uszatek i puszczyków. – Są piękne. Wieczorami latają! – zapewnia. Ścianę stodoły porastają winogrona, więc co roku Janek robi z nich wino gronowe. Latem i jesienią – przetwory. A w każdą niedzielę przygotowuje obiad dla całej rodziny. – Syn piecze kaczkę, gotuje rosół, robi pyszny sos pieczarkowy – zachwala pani Anna. – Mało tego, umie też piec ciasta: biszkopty, murzynki, pierniki na miodzie. Jego kobieta będzie miała z nim jak w raju. Co może jej ofiarować? – Miłość, wierność, uczciwość – wylicza jednym tchem Janek. – Kiedy wykończę dom, będziemy mieli dobre warunki do życia. Żona nie musi chodzić w pole, wystarczy, jeśli zajmie się...
Źródło: twojbobas.fora.pl/a/a,531.html


Temat: LIPCOWE TRUSKAWKI - *DWULATKI*- cz.XI
...czy to można nazwać przepisem, ale ja nacieram kacze nóżki/pierś solą i majerankiem, układam na blaszce skórką do góry, podlewam wodą pół na pół z sokiem jabłkowy, obkładam obranymi i pokrojonymi na cząstki jabłkami. Piekę ok półtorej godziny w 180-200* podlewając co kilkanaście minut sosem wierzch mięska. Jak kaczka się upiecze, zwykle przykrywam folią aluminiową, by powoli stygła i nie wysychała. Nie znam innych możliwości pieczenia kaczki. Do kaczki obowiązkowo żurawina. Limonka, bardzom ciekawa Waszych harców krwisto-wymiotnych. Alcia, ja też na mikołajki planuję dla Igora ciastolinę a dla Myszy piłkę do kosza.
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=63096


Temat: Śniadania
...100 ml wody, 50 g masla, sol, 2 mandarynki, 15 wisienek koktajlowych. Galaretka: 200 ml wina madera, 2 lyzeczki zelatyny. Sos: 50 ml wody, 2 lyzeczki maki ziemniaczanej, 1 lyzeczka cukru, sol, bialy pieprz. 1. Mieso kaczki umyc, osuszyc, natrzec sola i olejem. Owinac folia aluminiowa, polac woda i piec do miekkosci w piekarniku ogrzanym do temp. 200żC. Ochlodzic, pokroic ukosnie na plastry grubosci 3 mm. 2. Sos powstaly podczas pieczenia kaczki zlac do rondelka, doprawic do smaku sola, pieprzem i cukrem. Ogrzac na ogniu stale mieszajac. Do goracego sosu wlac mieszanine zimnej wody z maka ziemniaczana. Ogrzewac dalej, poki sos nie stanie sie gesty. 3. Z kazdej kromki chleba wyciac foremka ozdobny ksztalt, np. zabkowany kwadrat i posmarowac cienko maslem. Nastepnie foremka wyciac z plasterkow kaczki krazki o takiej srednicy, by miescily sie na kwadratowych kromkach....
Źródło: forum.samotnosc.boo.pl/viewtopic.php?t=1034


Temat: Strudel z jabłkami
...dobry Ja też już przybiegłam patrzeć, czy Margot rozciąga, trzymam kciuki za pomyślny przebieg akcji P.S. A o tych odmianach co piszesz Joanno, to pierwsze słyszę, nie widziałam nigdzie w sprzedaży, u nas nie ma, mogę spytać gdzie Ty mieszkasz? O tej porze to mi też trudno znaleźć szarą renetę, jeszcze jakieś stare zapasy wysprzedają, więc jak widzę, to biorę na zaś, żeby się nie obudzić z przysłowiową ręką w nocniku, jak się biorę za pieczenie kaczki i się okazuje, że nie mam co jej do brzuszka włożyć.
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=16006